Безопасна употреба на пиротехнически средства

ВНИМАНИЕ: Пиратките и фойерверките са опасни и някой може да пострада

Искаме да напомним колко е важно да не подценявате важността на безопасността при употребата на пиротехнически средства непрофесионално. Много хора не знаят как безопасно да боравят с фойерверки. Също така голяма част от хората не осъзнават колко въздействащи могат да бъдат фойерверките за тези, които страдат от посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Според лекарите от Клиника по хирургия на ръката към УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“ средностатистическия образ на пострадалия от пиратка обикновено е мъж на възраст между 30 и 45-50 години. По – рядко има пострадали жени и деца.
Най-честите наранявания, свързани с взрив на фойерверки е засягане на ръката, но голям процент поражения има и по откритите части на тялото – това са лицето, очите и понякога ушите, ако експлозията е много силна. Най-малки травми причиняват пиратките, които са най-лесно достъпни, но ако те се взривят в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани.
бингалски огън
пиробатерии

Какво трябва да направите ако се случи инцидент с травма на ръката

 1. Първото нещо, което трябва да направи пострадалият, е да се измие на течаща вода
 2. След това да превърже с марли и бинт (при невъзможност да използва чиста кърпа)
 3. Следващото нещо е да потърси възможно най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница

Какво трябва да направите при наранявания от фойерверки

 1. При изгаряния от първа степен: С интензитета на леко слънчево изгаряне, изгаряния от първа степен могат да бъдат лекувани от всеки: почистете раната с хладка, не студена вода, покрийте нараняването със стерилна, влажна превръзка.

  Грижи за изгаряния у дома

 2. При наранявания на очите: ако искра или парче отломки попадне в окото на пострадалия, покрийте го с пластмасова чаша (или подобен предмет), за да създадете щит и да предотвратите триене. Не търкайте и не промивайте окото, не вземайте никакви болкоуспокояващи или нанасяйте мехлем. Незабавно закарайте пострадалия до най-близкото лечебно заведение.
 3. Загуба на крайник: в случай, че пръст на ръката, крака и т.н. е отстранен от тялото: покрийте откъснатия пръст с влажна, стерилна марля. Поставете го в стерилна торбичка. Поставете торбата върху лед. Закарайте жертвата до най-близкото медицинско място. Поставянето на част от тялото директно върху лед може да увреди тъканта
пиробатерии
пиратки и фойерверки

Предотвратете нараняванията и бъдете подготвени

Ако планирате да използвате фойерверки и пиратки, има някои предпазни мерки, които можете да вземете, за да предотвратите наранявания и да сте подготвени в случай на спешност.

 1. Използвайте фойерверките правилно. Не ги дръжте, докато запалите и не ги хвърляйте по посока на хора, сгради или купчини отпадъци.
 2. Когато палите фойерверки, прибирайте косата си назад и не носете широки дрехи.
 3. Не позволявайте на деца под 5-годишна възраст да палят фойерверки, дори и бенгалски огън.
 4. Винаги дръжте комплект за първа помощ наблизо (аптечката за кола би ви свършила работа). Трябва да имата кофа с вода или маркуч, вълнено одеяло за задушаване на открит пламък.
 5. Уверете се, че има лице, което е в състояние да шофира до болницата по всяко време