Грижи за изгаряния у дома

Какво трябва и какво не трябва да правите при изгаряния у дома

Знаете ли, че изгарянията са едни от най-фаталните битови наранявания? Ето защо винаги трябва да имате предвид съветите за безопасност, за да предотвратите пожар или изгаряния. Например, ако имате камина у дома или обичате да палите свещи, никога не трябва да ги оставяте без надзор. Това важи и за чайници, тенджери и т.н. на печката и, разбира се, неугасени цигари. Но понякога, колкото и да сте внимателни, злополуките могат да се случат. Ако по някаква причина внезапно се нуждаете от грижи за изгаряния у дома, помага да знаете какво трябва и какво не трябва да правите. Трябва да се приложи подходяща първа помощ за лечение на всякакви изгаряния или опарвания възможно най-скоро. Това ще ограничи степента на увреждане на кожата ви. Можете да приложите следните техники за първа помощ на себе си или на друг човек, който е пострадал.

Изгарянето ( или от латински език – combustio) представлява увреждане на кожата и подлежащите и структури, често съчетано с общи реакции от страна на организма, в резултат от действието на различни физични или химични фактори, като топлина, електричество, химикали, триене или радиация. Видовете изгаряния са термични, химически, електрически и радиационни.

Първа помощ при термични изгаряния

N Спрете процеса на изгаряне възможно най-скоро. Отстранете всякакви дрехи или бижута в близост до изгорената кожа, като не се опитвате да премахнете нищо, което е залепнало за изгорената тъкан, тъй като това може да причини по – сериозно нараняване.
N Охладете изгореното място с хладка кърпа или хладка течаща вода за 20 минути възможно най-скоро след нараняването. Никога не използвайте лед или ледена вода.
N Не прилагайте каквито и да било кремове или мазни вещества като масло.
N Дръжте пострадалия на топло, като използвате одеяло, но избягвайте да го поставяте върху нараненото място. Поддържането на топлина ще предотврати хипотермия, при която телесната температура на човек пада под 35°C. Това е особено рисково при малки деца и възрастни хора.
N Покрийте изгореното място със стреч фолио. Чиста, прозрачна найлонова торбичка може да се използва за изгаряния на крайниците.
N Повдигнете засегнатата област, ако е възможно. Това ще помогне за намаляване на отока.
N Ако в засегнатата зона се образуват мехури не ги пукайте. Те могат да изглеждат страшно, но поддържат кожата отдолу чиста.

Кога да отидете в болница?

Отидете в болничното заведение при:
N големи изгаряния, по-големи от размера на дланта на засегнатото лице;
N дълбоки изгаряния от всякакъв размер, които причиняват бяла или овъглена кожа;
N изгаряния по лицето, шията, ръцете, краката, всякакви стави или гениталии;
N всички химически и електрически изгаряния;
N всякакви признаци на шок – симптомите включват студена, лепкава кожа, изпотяване, бързо, плитко дишане и слабост или замаяност.

Трябва също да отидете в болница, ако вие или лицето, което е пострадало е:
N на възраст под 10 години;
N страда от сърдечно, белодробно, чернодробно заболяване или диабет;
N има отслабена имунна система (защитната система на тялото) – например поради ХИВ или СПИН, или защото е на химиотерапия за лечение на рак;
N ако е вдишвал дим или изпарения.

Някои симптоми може да се появят със закъснение и могат да включват кашлица, възпалено гърло, затруднено дишане, опърлени косми в носа.