Какво е хематом?

Хематомът е подобен на натъртване, но увреждането, което го причинява, възниква в по-големи кръвоносни съдове. Може да доведе до подуване, обезцветяване и топлина и може да се нуждае от медицинско лечение. Докато много хематоми са относително безобидни, някои могат да показват по-сериозен медицински проблем. Всеки, който е получил нараняване при злополука или е получил удар в главата, трябва да посети лекар.

Хематом: Всичко, което трябва да знаете

Терминът хематом описва област от кръв, която се събира извън по-големите кръвоносни съдове. Хематомите обикновено се дължат на наранявания или травми в областта. Нараняването може да доведе до нарушаване на стените на кръвоносните съдове, позволявайки на кръвта да си проправи път в околната тъкан. Хематоми могат да възникнат във всеки кръвоносен съд, включително вени, артерии и капиляри. Местоположението на хематома може да промени своя характер. Хематомът е подобен на кръвоизлив, но кръвоизливът се отнася до продължаващо кървене, докато кръвта в хематома обикновено вече е съсирена.

Видове

Видът на хематома зависи от това къде се появява в тялото. Местоположението също може да помогне да се определи колко потенциално опасно е то.

 • Хематом на ухото: Той се появява между хрущяла на ухото и кожата отгоре му. Това е често срещано нараняване при борци, боксьори и други спортисти, които редовно получават удари в главата.
 • Поднокътен хематом: Този хематом се появява под нокътя. Често се среща при леки наранявания, като случайно удряне на пръст с чук.
 • Хематом на скалпа: Хематомът на скалпа обикновено се появява като подутина на главата. Увреждането е върху външната кожа и мускулите, така че няма да засегне мозъка.
 • Септален хематом: обикновено резултат от счупен нос, септалният хематом може да причини проблеми с носа, ако човек не получи лечение.
 • Подкожен хематом: Това е хематом, който се появява точно под кожата, обикновено в плитките вени близо до повърхността на кожата.
 • Ретроперитонеален хематом: Този хематом се появява в коремната кухина, но не и в който и да е орган.
 • Хематом на далака: Този тип хематом се появява в далака.
  Чернодробен хематом: Чернодробен хематом се появява в черния дроб.
 • Спинален епидурален хематом: Този термин се отнася до хематом между лигавицата на гръбначния мозък и прешлените.
 • Интракраниален епидурален хематом: Този тип хематом възниква между черепната плоча и лигавицата от външната страна на мозъка.
 • Субдурален хематом: Субдурален хематом възниква между мозъчната тъкан и вътрешната обвивка на мозъка

Причини

Нараняванията и травмите са най-честите причини за хематоми. Всяко увреждане на стените на кръвоносните съдове може да причини изтичане на кръв. Тази кръв се събира, докато излиза от кръвоносния съд, причинявайки хематом. Не е необходимо нараняванията да са тежки, за да причинят хематоми. Хората могат да изпитат хематом под нокътя на крака си от обикновено нараняване, като убождане на пръста на крака. По-сериозни наранявания, като тези, получени от катастрофи, падане от високо или аневризма, също могат да причинят тежки хематоми. Някои хирургични процедури, включително медицински, стоматологични или козметични операции, могат да доведат до хематом, тъй като могат да увредят близките тъкани и кръвоносни съдове. Употребата на някои лекарства за разреждане на кръвта също могат да увеличат риска от хематоми. Хематомът може да се появи и без установена причина.

Симптоми

При по-повърхностни хематоми симптомите включват: обезцветяване, възпаление и подуване, чувствителност в областта, зачервяване, топлина в кожата около хематома, болка.
Вътрешните хематоми могат да бъдат по-трудни за разпознаване. Всеки, който е претърпял злополука или е получил сериозна травма, трябва да бъде прегледан от лекар.
Хематомите в черепа могат да бъдат особено опасни. Дори след като сте посетили лекар за нараняване, важно е да следите за нови симптоми, като например: силно, влошаващо се главоболие, неравни зеници, затруднено движение на ръка или крак, загуба на слуха, затруднено преглъщане, сънливост, загуба на съзнание. Симптомите може да не се появят веднага, но обикновено се появяват през първите няколко дни.

синини
натъртване

Натъртване срещу хематом

Обезцветяването и чувствителността в засегнатата област са склонни да карат хората да вярват, че хематомите и синините са едно и също. Натъртване се развива, когато кръвта изтича от по-малки кръвоносни съдове, което води до появата на лилаво, синьо или потъмняло петно върху кожата. Синината променя цвета си, докато зараства, като обикновено изсветлява или пожълтява, преди да избледнее напълно. Синините обикновено не са сериозни. Обратно, хематомът е изтичане от по-голям кръвоносен съд. Следата, която оставя, може да е тъмно синя или черна, но може да причини и значително зачервяване. По-сериозните травми причиняват хематоми, които могат да бъдат сериозни и изискват медицинско лечение. Повечето синини заздравяват сами, без да е необходимо лечение. Тежките натъртвания са редки, но могат да увредят вътрешните тъкани или органи и изискват лечение за предотвратяване на инфекция. Някои хора може да са по-податливи на синини, включително хора с анемия или недостиг на витамини и такива, които приемат лекарства заразреждане на кръвта.

Лечение

В някои случаи хематомът не изисква лечение. Тялото обикновено реабсорбира кръвта от хематома с течение на времето. За да се справите с хематом под кожата, ноктите или друга мека тъкан, човек трябва да почива на наранената зона и да приложи компрес с лед, увит в кърпа, за да намали болката или подуването. Може да помогне да се увие или шинира зоната около хематома, за да се предотврати повторното отваряне на кръвоносния съд, докато зараства. Лекарят ще даде на лицето конкретни инструкции как да направи това, ако е необходимо. Понякога хематомът може да изисква хирургически дренаж. Хирургична интервенция може да е необходима, ако кръвта оказва натиск върху гръбначния мозък, главния мозъка или други органи. В други случаи лекарите може да поискат да дренират хематом, който е изложен на риск от инфекция.

Кога да посетите лекар

Много хематоми са прости. Хематомът под нокътя или кожата може да е болезнен, но обикновено няма да причини усложнения. Ако хематомът е особено болезнен, най-добре е да потърсите медицинска помощ. Също така трябва да посетите лекар, ако областта показва признаци на инфекция, като обезцветяване, подуване и усещане за топлина при допир. Всеки, който е имал нараняване на главата, участвал е в сериозна катастрофа или падане от високо, трябва да посети лекар.

Резюме

Хематомите могат да изглеждат плашещи, но правилното лечение може да помогне да се гарантира, че няма да причинят трайни увреждания. Хората могат да се справят с леки хематоми, като тези в ухото или под нокътя, у дома с консервативно лечение. Всеки, който е претърпял нараняване на главата, претърпял е инцидент или е развил хематом, който показва признаци на инфекция, трябва да посети лекар. С бърза диагностика и правилно лечение повечето хематоми преминават без усложнения.