Леки наранявания при децата

Леки наранявания при децата – как можете да се справите с тях

Спортът и други физически дейности помагат на децата да останат здрави, но понякога могат да доведат и до наранявания.
Нараняванията като ожулвания, навяхвания и порязвания са част от живота на повечето деца. „Юнак без рана не може“, както казват възрастните. Затова е добре да знаете какво да правите, при подобни инциденти. Когато детето се ожули или пореже, потокът от кръв може да накара дори малкото нараняване да изглежда като спешен случай.
При леките случаи кървенето трябва да спре след няколко минути. Повечето малки порязвания не са опасни за децата. Но по-големите порязвания често се нуждаят от незабавно медицинско лечение. В зависимост от вида на раната и нейното местоположение, съществува риск от увреждане на сухожилията и нервите.

 

Какво да направим при нараняване на детето?

слагане на лепенка на рана на дете
смяна на лепенка на рана на бебе

При леко кървене от малко порязване или ожулване

N Изплакнете раната обилно с вода, за да почистите от чужди тела – пръст, тъкан от дрехи.
N Измийте раната с мек сапун и изплакнете добре. За леки рани не е необходимо да използвате антисептичен разтвор, за да предотвратите инфекция. Някои продукти могат да причинят алергични кожни реакции.
N Покрийте раната със стерилна превръзка или стерилна марля и лейкопласт.
N Проверявайте раната ежедневно. Обадете се на Вашия лекар, ако раната е зачервена, подута, чувствителна, топла или от нея изтича гной.

При кървене от голямо или дълбоко порязване или разкъсване

N Изплакнете раната с вода, за да можете да я видите ясно и да проверите размера й.
N Поставете стерилна марля или чиста кърпа върху цялата рана. Ако имате възможност използвайте предпазни ръкавици.
N Ако можете, повдигнете кървящата част от тялото над нивото на сърцето на детето. Не прилагайте турникет (не пристягайте).
N Като използвате дланта си върху марлята или кърпата, приложете постоянен, директен натиск върху раната за 5 минути. Ако кръвта попие през марлята, не я отстранявайте, а поставете друга марля отгоре и продължете да упражнявате натиск.
N Обадете се на Вашия лекар или незабавно потърсете медицинска помощ за всички големи порязвания или разкъсвания, при които първо не можете да спрете кървенето след 5 минути натиск или ако раната започне да кърви отново (продължете да прилагате натиск, докато пристигне помощ), второ не можете да почистите старателно мръсотията или има нещо друго залепнало в раната, трето раната е на лицето или шията на детето, четвърто нараняването е причинено от ухапване от животно или човек, изгаряне, електрическо нараняване или прободна рана (например от пирон), пето разрезът е дълъг или изглежда дълбок – големи или дълбоки рани могат да доведат до увреждане на нерв или сухожилие.