Лечение при ухапване от животно

Полезни съвети при ухапвания от животни

Играете си с домашния си любимец (куче, котка, хамстер и други) и в играта между ръмжене и махане с опашка или при стрес, това може да се случи – животинските зъби могат да ви ухапят или одраскат. Или като алтернатива, може да вървите по улица и непозната муцуна може да ви атакува без предупреждение. Така или иначе има стъпки, които трябва да предприемете незабавно, за да лекувате раната и да намалите риска от инфекция. Също така ще имате нужда от професионална медицинска помощ в същия ден. Предните зъби на животните захващат и притиснат тъканта ви, а по-малките им зъби също могат да разкъсат кожата. Резултатът е отворена, назъбена рана. Притеснение номер едно при тези ухапвания е инфекцията. Препоръчително е да отидете на лекар в рамките на осем часа след ухапване, по-дългото чакане повишава риска от инфекция. Ако имате диабет или сте с отслабен имунитет, рискът от инфекция е още по-голям.
ухапване от куче
ухапване от коте

Защо правилното лечение при ухапване от животно е толкова важно?

Ухапването от животно може потенциално да доведе до развитие на бяс и заболяването почти винаги е фатално. Въпреки това, бясът може да бъде предотвратен, ако се направи навременна и правилна постекспозиционна профилактика (ПЕП). За да разберете стъпките на ПЕП трябва да разберете механизма на възникване на бяс.

Механизъм на възникване на бяс

Вирусът може да присъства в слюнката на ухапаното животно. Ако е налице, той се прикрепя към периферните нервни окончания, намиращи се в близост до раната и след това се пренася до гръбначния мозък и накрая до главния мозък. Веднъж попаднал там, вирусът се размножава и при човека се развива бяс. След като вирусът навлезе в нервната система (нерви, гръбначен мозък и мозък), той не може да бъде атакуван от ваксина или имуноглобулин. Интервалът между ухапването и заболяването бяс (инкубационен период) е изключително променлив от 4 дни до повече от 2 години.

8 задължителни стъпки при ухапване от животно

  • Цялостно измиване на раната с много сапун и вода за отстраняване на слюнката и вируса за 5 – 10 минути
  • Спрете кървенето, ако има такова, като притиснете с чиста кърпа
  • Нанесете антисептик с вирусоцидно и бактерицидно действие, ако имате
  • Превържете раната със стерилна превръзка
  • Посетете Вашия лекар
  • Следете за признаци на инфекция, които включват зачервяване, подуване, повишена болка
  • При възможност изследвайте ухапалото животно за бяс или го наблюдавайте 10 дни след ухапването
  • При ухапване трябва да се уверите, че знаете кога е била последната ви ваксина срещу тетанус