Рани от залежаване

Какво представлява декубитусът?

Това е нараняване, обикновено причинено от необлекчен натиск, който уврежда кожата и подлежащата тъкан. Декубитусите се наричат още рани от залежаване (пролежка) и варират по тежест от леки (незначително зачервяване на кожата) до тежки (дълбоки кратери до мускулите и костите).

Продължителният натиск върху кожата уврежда кръвосните съдове, които снабдяват кожата с хранителни вещества и кислород. Когато този процес продължи твърде дълго, тъканта умира и се образува язва под налягане. Други фактори, при които може да се образуват е когато човек се приплъзва в леглото или стола, кръвоносните съдове могат да се разтегнат или се огъват и причиняват рани. Дори леко триене или триенето на кожата може да причини леки декубитални рани.

 

Къде се образуват раните от залежаване?

Декубитусите се образуват там, където костите упражняват най-голяма сила върху кожата и тъканите и ги притиска външна повърхност. Това може да се случи и когато костите на човек се притискат към други части на тялото, матрак или стол.
dekubitus

Рискови фактори

Приковаване към легло или стол, невъзможност за движение, загуба на контрол върху червата или пикочния мехур, лошо хранене и пониженото умствено съзнание са някои често срещани рискови фактори които увеличават шанса да се образуват декубитални рани.

  1. Ограничаване на легло или стол. Ако трябва да останете на легло, стол или инвалидна количка, рискът от получаване на язва може да бъде висок.
  2.  Невъзможност за движение. Ако не можете да промените позицията си без помощ сте изложени на голям риск. Лица, които са в кома, които са парализирани или които имат фрактура на бедрото са изложени на особен риск. Рискове от получаване на декубитусите са по-ниски, когато хората могат да се движат сами.
  3.  Загуба на контрол върху червата или пикочния мехур (инконтиненция). Ако не можете да пазите кожата си от урина, изпражнения или изпотяване, имате по-висок риск. Тези източници на влага може да раздразнят кожата.
  4. Лошо хранене. Ако не можете да се храните балансирано, кожата ви може да не е правилно подхранена.
  5. Намалено умствено съзнание. Когато психически съзнанието е понижено, човек не може да съдейства за предотвратяване на декубитуси. Умственото осъзнаване може да бъде засегнато от здравословни проблеми, лекарства или анестезия.

Бъдете активни в грижите си, можете да помогнете за превенцията на повечето рани от залежаване.
Допълнителното усилие може да означава по-добро здраве.

Ключови стъпки за предотвратяване на язви от залежаване

Погрижете се за кожата си

N Проверявайте кожата всеки ден

Кожата ви трябва да се проверява поне веднъж на ден. Обърнете специално внимание на всички зачервени области, които остават след като сте сменили позицията и натискът е бил облекчен. Тази проверка може да бъде направена от вас или от ваш близък. Огледалото може да ви помогне, когато преглеждате трудни за виждане области. Обърнете специално внимание на показаните точки на натиск на фигурата. Целта е да се намерят и коригират проблемите преди да се образуват язви.

N Пазете тялото си чисто
Кожата ви трябва да се почисти веднага щом се замърси. Трябва да се използва мека кърпа или гъба, за да се намали нараняването на кожата. Вземете вана, когато е необходимо за комфорт или чистота. При къпане или душ трябва да се използват (не гореща) вода и мек сапун. Ако е необходимо ежедневно или многократно измиване, вземете мерки за предотвратяване изсушаването на кожа.

N Предотвратете сухата кожа

  • Използвайте кремове или масла върху кожата си
  • Избягвайте студен или сух въздух

N Минимизирайте/контролирайте влагата

  • Минимизирайте влагата от урината или изпражненията, изпотяване или дренаж на раната.
  • Трябва да се използват подложки или памперси, които абсорбират урината и имат специална повърхност, която държи влагата далеч от кожата.
  • Протективен крем за защита на кожата от урина, изпражненията или дренажът на раната може да бъде полезен.

Защитете кожата си от нараняване

Избягвайте масаж на кожата си върху костните части на тялото. Масажът може да притисне и повреди тъканта под кожата, което крие риск от разраняване. Ограничете натиска върху костните части, като промените позицията на тялото.

  • Ако сте на легло, позицията ви трябва да бъде променяна поне на всеки 2 часа.
  • Ако сте на стол, позицията ви трябва да бъде сменяна поне на всеки час.

Намалете триенето, като повдигате, вместо да плъзгате по време на препозициониране. Триенето нарушава горния слой на кожата и уврежда кръвоносните съдове под нея. Може да успеете да помогнете, като се задържите към трапец, висящ от горна рамка. Може да се използват чаршаф или елеватор за повдигане. Избягвайте използването на възглавници с форма на поничка (пръстен), те могат да увеличат риска от получаване на рани чрез намаляване притока на кръв и предизвикват оток на тъканите.

N Ако сте приковани към леглото:

  •  Специален матрак, който съдържа пяна, въздух, гел или вода помага за предотвратяване на декубитални рани.
  • Горната част на леглото трябва да е повдигната възможно най-малко и за възможно най-кратко време, съобразено с медицинското състояние и/или други ограничения. Когато главата на леглото е повдигната на повече от 30 градуса, тялото ви може да се плъзне по повърхността на леглото, което води до увреда на кожата.
  • Трябва да се използват възглавници за поддържане на коленете или глезените, за да не се допират.
  • Избягвайте да лежите директно върху бедрената кост (трохантер), когато лежите на една страна.
  • Ако сте напълно неподвижен, трябва да се постави възглавница под краката ви от средата на прасеца до глезена, за да държи петите далеч от леглото. Избягвайте да поставяте възглавници зад коленете.

  N Ако сте на стол или инвалидна количка:

   •  Трябва да се използват пяна, гел или въздушни възглавници за облекчаване на натиска. Избягвайте използването на възглавници с форма на поничка (пръстен), те могат да увеличат риска от получаване на рани чрез намаляване притока на кръв и предизвикват оток на тъканите.
   •  Избягвайте да седите без да се движите или да бъдете движени.
   • Добрата стойка и комфортът са важни.

  Хранете се пълноценно

  Хранете се балансирано, протеините и калориите са много важни. Здравата кожа е по-малко вероятно да бъде увредена.

  Ако имате нужда от консултация или помощ, потърсете в страницата с нашите услуги: Превръзки на декубитални рани или ни се обадете.