Синдром на диабетно стъпало

Синдром на диабетно стъпало

Разпространението на захарния диабет се увеличава значително през последните години. През 2045 г. се очаква броят на хората с диабет да достигне над 700 милиона в световен мащаб. Успоредно с това нараства честотата на усложненията и изразходваните материални и нематериални ресурси за обслужването им. Диабетното стъпало е едно от най-тежките усложнения на захарния диабет. Стратегиите, които включват елементи на превенция, обучение на пациентите и медицинските специалисти, мултидисциплинарно лечение и внимателно наблюдение могат да намалят тежестта на заболяването.

Патофизиология

Този тип язви се образуват често при пациенти с диабет, които имат едновременно два или повече рискови фактора – диабетна периферна невропатия, която води до загуба на чувствителност и заболяване на периферните артерии. Невропатията и деформацията на крака, често причиняват необичайно натоварване на стъпалото.

синдром на диабетно стъпало1

При хора със невропатия дори лека травма, например носене на неподходящи обувки или остро механично или термично нараняване може да предизвика образуването на язва. Загубата на сетивност и деформацията на стъпалото може да доведат до необичайно биомеханично натоварване на стъпалото. Това създава високо механично напрежение в някои области, отговорът на който обикновено е удебелена кожа (калус). След това калусът води до по-нататъшно увеличаване на натоварването на стъпалото, често с подкожен кръвоизлив и образуване на язви.

синдром на диабетно стъпало2

Каквато и да е основната причина за язвата, продължителното ходене на нечувствителния крак влошава заздравяването на язвата. Периферна артериална болест (ПАБ), обикновено причинена от атеросклероза, присъства при до 50% от пациентите с диабетна язва на стъпалото. ПАБ е важен рисков фактор за нарушеното заздравяване на раните. Малък процент от язвите на краката при пациенти с тежка ПАБ са чисто исхемичени. Те обикновено са болезнени и може да последват след лека травма. Повечето язви по краката обаче, са или чисто невропатични, или невро-исхемични, т.е. причинени от комбинирана невропатия и исхемия. При пациенти с невро-исхемични язви, симптомите може да отсъстват поради невропатията, въпреки тежка исхемия на стъпалото. Последните проучвания показват, че диабетната микроангиопатия (т.нар. „малка съдова болест”) не изглежда основната причина нито за язви, нито за лошо зарастване на рани.

Основни крайъгълни стълбове за превенция

Има пет ключови елемента, които са в основата на усилията за предотвратяване на язви на краката:

N Идентифициране на рисковото стъпало
N Редовена проверка и преглед на рисковото стъпало
N Обучение на пациента, семейството и медицинските специалисти
N Осигуряване на рутинно носене на подходящи обувки
N Третиране на рисковите фактори за язва

Препоръки

  • Избягвайте да ходите боси, по чорапи без обувки или по чехли с тънка подметка, независимо дали сте у дома или навън
  • Не носете обувки, които са твърде тесни, имат груби ръбове или неравни шевове
  • Визуално проверете и опипайте с ръка вътрешността на всички обувки, преди да ги обуете
  • Носете чорапи без шевове (или с шевовете навън), не носете тесни или високи до коленете чорапи и ги сменяйте ежедневно
  • Измивайте краката си ежедневно (с температура на водата винаги под 37°C) и ги подсушавайте внимателно, особено между пръстите на краката
  • Не използвайте какъвто и да е вид нагревател или бутилка с гореща вода за затопляне на краката
  • Не използвайте химически препарати или пластири за премахване на мазоли, при нужда се консултирайте със специалист
  • Използвайте емолиенти за намазване на суха кожа, но не и между пръстите на краката
  • Изрежете ноктите на краката право напречно

Още полезна информация може да намерите в секция: Обрабoтка на диабетни рани в страницата с нашите услуги.