Слънчево изгаряне

Какво е слънчево изгаряне?

Слънчевото изгаряне е зачервена, болезнена, увредена кожа от престой на слънце твърде дълго. Когато получите слънчево изгаряне, ултравиолетовите (UV) лъчи от слънцето или солариума изгарят кожата ви. Не е нужно да прекарвате деня на плажа или басейна, за да получите слънчево изгаряне. Някои хора получават слънчеви изгаряния, когато правят ежедневни неща, без да използват слънцезащитен крем, като почивка за обяд навън, работа в градината или разходка с куче. Множеството слънчеви изгаряния могат да доведат до преждевременно стареене и рак на кожата. Можете да сведете до минимум риска от слънчево изгаряне, като предприемате стъпки за защита на кожата си всеки ден.

Какви са видовете слънчево изгаряне?

Специалистите групират слънчевите изгаряния според тежестта на увреждането на кожата.
Двата най-често срещани вида слънчево изгаряне са:
1.Слънчево изгаряне първа степен, при което се уврежда външния слой на кожата (епидермис). То обикновено се лекува от само себе си за няколко дни до седмица.
2.Слънчево изгаряне втора степен, при него се уврежда средната част на кожата (дермата). При него се развиват мехури по изгорената от слънцето кожа. Възстановяването може да отнеме седмици и може да се нуждаете от медицинско лечение.
Слънчевото изгаряне трета степен е много рядко и изисква спешно лечение. При него настъпва сериозно увреждане на всички слоеве на кожата, включително мастния слой под кожата (хиподерма), също така може да разруши нервните окончания. Повечето изгаряния от трета степен са резултат от химическо изгаряне или пожар, а не от излагане на слънце.

sunburn-skin
sunburn-skin

Какви са трите етапа на слънчево изгаряне?

Докато други може да забележат, че кожата ви порозовява на слънце, освен ако не се гледате в огледалото, вероятно няма да забележите слънчево изгаряне, докато не започне болката.
Слънчевото изгаряне преминава през три етапа: болката от слънчево изгаряне обикновено започва в рамките на няколко часа след изгарянето, кожата ви става по-червена и по-раздразнена, като болката ще достигне пик около 24 часа след изгарянето, ако имате слънчево изгаряне втора степен, ще започне и образуване на мехури. През следващата седмица или повече кожата ви може да се обели и трябва постепенно да възвърне нормалния си цвят. Ако имате тежко слънчево изгаряне, това може да отнеме няколко седмици.

Какво причинява слънчево изгаряне?

Слънчевото изгаряне се причинява от ултравиолетовите лъчи. Има два вида UV лъчи – UVA и UVB. И двата вида лъчи могат да изгорят кожата ви. Всеки може да получи слънчево изгаряне. Но шансът ви да получите слънчево изгаряне се увеличава в зависимост от:
 1. Продължителността от време, което прекарвате на слънце.
 2. Ако имате светла кожа, лунички, сини очи, червена или руса коса.
 3. Някои лекарства, включително антибиотици като доксициклин, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), ретиноиди и сърдечни лекарства (като диуретици).
 4. Интензивност на UV лъчите, което се влияе от времето на деня, облачността, надморската височина и близостта до екватора.
 5. Изтъняване на озоновия слой, в зависимост от това къде се намирате по света.
 6. 1Ползване на солариум без слънцезащитни продукти.
Ако започнете да изпитвате някои от горепосочените симптоми на лаймска болест, свържете се с вашия лекар, за да бъдете прегледани възможно най-скоро. Ако се подозира лаймска болест, той ще направят кръвни изследвания, за да диагностицират официално състоянието

Как се лекува слънчево изгаряне?

Можете да лекувате повечето слънчеви изгаряния от първа и втора степен сами у дома. Стъпките, които можете да предприемете, включват:
 1. Покрийте изгорената от слънцето кожа, докато зараства, особено когато сте навън. Хладните, влажни кърпи могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.
 2. След като сте охладили кожата и сте спрели продължаващото увреждане, използвайте локални охлаждащи и хидратиращи гелове и кремове.
 3. Пийте вода, за да избегнете дехидратация.
sunburn-skin
sunburn-skin

Как мога да намаля риска от слънчево изгаряне?

 1. Нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем всеки ден, за да се предпазите от UVA и UVB лъчи. Нанасяйте отново на всеки 90 минути, когато сте на открито и по-често след плуване и изпотяване.
 2. Избягвайте слънчеви бани и солариуми.
 3. Внимавайте при излагането си на слънце, когато приемате лекарства, които повишават
  чувствителността на кожата ви.
 4. Ограничете излагането си на слънце между 10:00 и 16:00 часа, когато ултравиолетовите лъчи са най-силни.
 5. Носете шапка, когато сте навън, ако нямате коса.
 6. Носете защитно облекло като ризи с дълги ръкави, дълги панталони и широкополи шапки.

Колко дълго трае слънчевото изгаряне?

Добрата новина е, че болката от слънчево изгаряне не трае дълго. Слънчевите изгаряния често изчезват сами в рамките на няколко дни до седмица. По-тежките слънчеви изгаряния се лекуват по-дълго. Лошата новина? Увреждането на ДНК в клетките на кожата е постоянно.
Всяко слънчево изгаряне увеличава риска от развитие на рак на кожата. Дългосрочните ефекти от слънчево изгаряне водят до преждевременно стареене на кожата (включително обезцветени възрастови петна, лунички, червени вени, бръчки и отпуснатост), люспести, грапави петна, които могат да се превърнат в рак на кожата (предракови кожни лезии), увреждане на очите, което може да доведе до катаракта. Рак на кожата, особено в областите, изложени най-много на слънце, като ръцете, гърба, ушите, лицето и краката. Ракът на кожата може да варира от розови люспести петна до локални рани, които не зарастват, до многоцветни лезии, които могат да се разпространят във вътрешните органи.

Не забравяйте да се грижите за слънчевото си изгаряне и пийте много вода, докато се лекувате. Ако се притеснявате от тежко слънчево изгаряне , не се колебайте да се свържете с вашия лекар.