Превръзки на варикозни рани

Превръзки на венозни рани

Ние можем да препоръчаме най-подходящата по вид превръзка, съобразена с фазата на раневото заздравяване (наличие на некроза или мъртва тъкан, инфекция), както и обучение за правилното прилагане на еластокомпресия – намотаване на ластични бинтове и поставяне на компресивни чорапи.
Използват се превръзки в зависимост от състоянието на раната – сребърни, алгинатни, хидроколоидни. Съвременните превръзки за лечение на раните са атравматични (не залепват за раната), с висока ефективност и се сменят на два до три дни.
превръзка на венозна рана и ластичен бинт
инструменти и бинтове за превръзка

Венозни рани (варикозни рани)

Представляват открити рани на крака, които обикновено се появяват срединно на подбедрицата между глезена и коляното в резултат на хронична венозна болест (ХВБ – разширени вени) и/или артериална хипертония (АХ – високо кръвно). Развиват се при 1% от населението и се срещат по-често при жени. Основните рискови фактори са наднормено телесно тегло, намалена физическа активност, травми. Ефективното лечение за излекуване на венозна рана изисква комбинация от локално лечение – приложение на превръзка и етиологично лечение – система за компресия, позволяваща компенсиране на причината за венозната недостатъчност.
венозна (варикозна) рана на крак
венозна (варикозна) рана на крак

Компресивна терапия

Компресивната терапия е златен стандарт при лечение на венозен улкус на крака. Използват се ластични бинтове или компресиращи чорапи. При компресивната терапия се прилага външен натиск върху подбедрицата и с помощта на това се подобрява венозната хемодинамика, контролира се отокът, намаляват се възпалителните медиатори, подобрява се микроциркулацията, вливането в артериите и лимфния дренаж.
компресивна терапия ластичен бинт
превръзка на венозна рана с ластичен бинт

Профилактика

Избягване на рискови фактори – тютюнопушене, редуциране на телесното тегло (индекс на телесната маса), избягване на наранявания, приложение на еластокомпресия (носене на ластични чорапи или бинтове).

Често задавани въпроси

Как да разбера дали раната ми е варикозна?
За поставянето на точна диагноза е необходимо да се направи изследване на кръвоносните съдове с Доплер и консултация със съдов хирург.
Къде се образуват варизкозни рани, може ли да са над коляното?

Най-често са локализирани в областта на подбедрицата.

Мога ли сам да си поставя ластичен бинт, ако имам венозна рана?

Да, но трябва да сте обучен от специалист.

Имам разширени вени, как да се предпазя от поява на рани?
Като избягвате рисковите фактори като наднормено тегло, обездвижване, травми на подбедрицата и се консултирате със съдов хирург.