Хроничната венозна болест

ХВБ – Хронична венозна болест

Хроничната венозна болест засяга до 50% от възрастното население в световен мащаб и се смята, че 1% от хората ще страдат от венозна язва на краката през целия си живот.

Правилното приложение на компресивната терапия е крайъгълният камък на лечението и е доказано, че ускорява процеса на заздравяване при пациенти със съществуващи венозни язви на крака и намалява рецидивите.

Компресивната терапия често се използва неоптимално на практика, в резултат на това пациентите не винаги получават оптималното лечението.Системите за компресивна терапия са трикотаж (чорапи, чорапогащници), бинтове и бинтови системи, които включват два или повече компонента. Тези системи имат за цел да осигурят постепенно компресиране на долния крайник, което подобрява венозното връщане и намалява отока.

Принципи на компресивната терапия

Лечението е насочено към коригиране, доколкото е възможно, на дългогодишни усложнения на хроничния венозна болест. Системите за компресивна терапия, прилагани външно върху подбедрицата, увеличават натиска върху кожата и подлежащите структури за противодействие на силата на гравитацията. Това може да помогне за облекчаване на симптомите в долния крайник чрез въздействие върху венозната и лимфната система за подобряване отстраняване на течност (кръв и лимфа) от крайника.

Най-често използваните системи за компресивна терапия се предлагат в две форми като компоненти или слоеве на превръзка, увити около крака (цял крак или под коляното), също така компресивен трикотаж. Като цяло превръзките най-често се използват за лечение на венозни язви, а компресивните чорапи обикновено се използват за предотвратяване на рецидив, след като язвата е зараснала. Компресивни чорапи могат да се използват и в ранните стадии на хронична венозна болест, включително при дълбока венозна тромбоза, за да се предотврати прогресирането на заболяването. Компресивната терапия има два механизма на действие: статичен ефект или налягане в покой и динамичен ефект поради промяната обиколка на крака по време на ходене.

Идеалната система за компресивна терапия трябва да включва нееластичен компонент, да осигурява добро анатомично прилягане, да позволява пълна функционалност и движение, да е удобна при почивка, да е лесна за поставяне и адаптиране към различни размери и форми на крайниците, да не предизвиква алергии и да е издръжлива.

Вижте повече за терапиите и превръзките при венозни (варикозни) рани в страницата с нашите услуги.